16 Haziran 2007 Cumartesi

Kolik bebek sahibi annelere III

Asagiya koydugum uzun mesaji bebekkokusu'nda surekli aglayan bebekleri olan annelere ulasabilmek, gecen 6 ay boyunca okudugum ogrendigim faydali olabilecegini dusundugum onemli noktalari paylasmak icin yazdim. Siteye de koyuyorum , ayni zor zamanlardan gecen anne ve bebeklerine ulasmasini dileyerek.

....................................................................................................................................................

Cok aglayan bebeklerde ( olagan bir gaz problemi degil ama kronik ve daha kallavi gaz problemlerinde) bebek anne sutuyle besleniyorsa- annenin en alerjik gidalari kesip bir sure beklemsi oneriliyor. Bebegin gida alerjisi ya da hassasiyeti varsa ( ikisindeki belirtiler cok benziyor ama mekanizma cok farkli, guda hassasiyetinde bagisiklik sistemi isin icine dahil olmadigi icin testlerde cikmiyor. Alerjik durumlarda bile 1 yasin altinda test sonuclari yaniltici olabiliyor) bebekteki rahatsizliga sebep olan protein ya da maddelerin annenin vucudunu terketmesi dolayisiyla bebebegin rahatlamasi 2 haftayi bulabiliyor.

Bebeklerin en alerjik oldugu belirtilen gidalar arasinda:
1. sut ve sutlu urunler - her cesit sutlu urun, ayrica dana eti cunku dana eti de sut proteini iceriyor -
2. yumurta
3. domates
4. bugday - bugday iceren ne varsa bulgur, ekmek un vs ...-
5.limon portakal gibi citric asit iceren gidalar 6. katki maddesi olan konserve hazir corba ketcap mayonez gibi gidalar
7.soya
8. findik fistik
9.avokado ananas kiwi gibi tropik meyveler
10. ispanak bulunuyor.

Kolik durumu varsa bu gidalari kesip zaman verip bebekte bir gelisme olup olmadiginin gozlenmesi gerekiyor. Herhangi bir iyilesme varsa gida alerjisi ya da hassasiyeti ihtimali var demek. Ama tuketmeye devam ettiginiz seylere de alerjik / hassa olabilir, aglamalar kesilmeyebilir. Biz de ben bunlari yemeye kesmeme ragmen durum devam ettti. Doktorlar alerji deyince sut ve sutlu urun disinda bir ihtimali hic dusunmuyor. Sutu kestirip, en fazla test yaptirip o da yaniltici negatif sonuc verirse alerji ihtimali es geciliyor. Biz de de alerjik bebeklerin annelerinin bir cogunda da benzer sIkIntilar yasanmis. Ben 4. ay dolunca yalnizca pirinc kabak ve kuzu eti yemeye basladim. Gozle gorulur bir iyilesme olunca doktoru ikna edebildik yol alabildik. Maalesef biz de pirinc te alerji yaptigi icin Alp iyilesmisti ama tum sorunlar asla bitmedi, 2 ay boyunca hep cok zor ve civik tuvalet yapan gazli bir bebek oldu. Farkedip pirinci kesince tamamiyle duzeldi.

Bebeklerde surekli aglama - rahatsizlik ciglik gibi durumlara sebep olabilen cok sey olabilir, hep dktorlarla birlikte yol almak lazim. Ama her doktorla alinamiyabiliyor. Doktir konusunda lutfen dikkatli olun hayir cevabini, gecer cevabini, bebek huysuz olabilir cevabini kabul etmeyin. Cocuk doktorlarinin cogu alerji vs konularinda cok yetersiz. Mide bagirsak uzmani ya da alerji uzmani devreye girmeden is cozulemuyor.

Son bir uyari, bu kadar kati rejimler uzun soluklu onerilmiyor, sadece bebegi gozlemlemek sorunun sebebi alerji kaynakli mi gorebilmek icin. Bilgi edinmek icin Elimination diet ya da Total Elimination diet olarak yahoodan ingilizce arattirabilirsiniz.

gecmis olsun

1 yorum:

Sevi dedi ki...

bahar, bizim şirketten senem diye bir arkadaş, 2 yaşında kızı var. onda da kanlı kaka olmuş ilk 8 ay, sonra kendiliğinden geçmiş. alerji tesleri varmış onları yaptırmış onlar hepsi negatif çıkmış.dr bağırsakları büyüdüğü için oluyo demiş. siz yaptırdınız mı o testleri?