16 Haziran 2007 Cumartesi

Kolik bebek sahibi annelere II

Asagiya koydugum uzun mesaji bebekkokusu'nda surekli aglayan bebekleri olan annelere ulasabilmek, gecen 6 ay boyunca okudugum ogrendigim faydali olabilecegini dusundugum onemli noktalari paylasmak icin yazdim. Siteye de koyuyorum , ayni zor zamanlardan gecen anne ve bebeklerine ulasmasini dileyerek.

...................................................................................................................................................................

Emzirmenin duzenlenmesi her anneye - sut uretim durumuna, sutun nakis hizina- ve bebege - emme gucune yasina- gore degisiyor. O yuzden herkese tavsiye edilebilecek bir sey yok maalesef. Ancak laktoz yuklemesinden ( lactose overload) suphelendirecek belirtiler varsa ( yesil civik hatta kopuklu diski, ciddi gaz problemi, memeyi huzursuz emme, kendini geriye atma, sutuuzun cok olmasi ya da bebege sonradan gelen daha besinli kivamli ve koyu beyaz sutu emmesi icin yeterli sure verilmemesi, bebegin gelisiminin kilo aliminin cok iyi durumda olmasi vs) o zaman onerilen birkac sey var. Bebegin once bir memeyi tamamiyle bitirdiginden emin olduktan sonra hala istiyorsa diger memeye gecmesine izin vermek. Sure her bebegin emmesine gore degisir. Siz memeyi sIkIp kontrol edebilirsiniz. Sutun cok fazla oldugu durumlarda ( benimki 20-30 cm oteye fiskiriyordu yanlis yere sutun yetersizliginden suphelenip habire bulgur vs tuketmekten) yan yana yatarak emzirme ve bir ogunde tek meme ( hatta uc durumlarda iki uc ogunde tek meme) oneriliyor. Bunu en iyi siz duzenleyebilirsiniz deneme yanilma yontemiyle. Dikkat edin laktoz yuklemesi laktoz hassasiyetinden ( lactose intolerance) cok farkli. Ikinci soyledigim alerjik gibi bir durum, insanlarda cok cok nadir. Doktorlarin bir kismi bu konularda gercekten cok yetkin degil, sizi yanls yonlendirmelerine izin vermeyin.

Sorun varsa ilk akla gelen sut yetersizligi oluyor maalesef , oysaki bu dogada cok cok nadir bir durum, yanlis alinan onlemler - mama verme sutu arttirma cabalari vs- durumu kotulestirebiliyor. Sutunuzun yetip yetmedigi icin esas gosterge gbebeginizin yeterli kilo alip almadigi, yasinaa gore gunde yeterli sayida tuvalete cikip cikmadigi ve diskilarin gorunumu. Bu bahsettigim laktoz yuklemesi oldukca sIk rastlanan ve belirtiler uyuyorsa ihtimaller icinde dusunulmesi gereken bir durum. Ama bazen tek basina aglamalarin ardindaki tek sebep olmayabiliyor. Biz bu onlemleri alinca emzirme isi eziyet olmaktan cikmisti, Alp daha huzurlu emiyordu biraz rahat etmisti ama esas sorun gida alerjisi olduu icin esas sorunlar devam etti. Umarim yardimci olabilmisimdir.

Emzirme her anne ve bebege gore degisiyor. En iyi yolu yine en iyi siz bulabilirsiniz. Sutu daha az olan ya da normal olan anneler icin bambaska sekilde emzirmek lazim. Bebegin yasi cok onemli, ilk aylarda sut arzinizin olusmasi icin her iki memenin de duzenli uyarilmasi gerekiyor. O yuzden tek bir formul yok maalesef. Emzirmeyle ilgili uzmanlarin ne dedigini kontrol etmek isterseniz la leche league'e mutlaka goz atin. Maalesef ingilizce ama cok guzel yazilar var. Bir de burada emzirmeyle ilgili bir forum gordum, icine giremedim ben de cok yeniyim ama faydali bilgiler olabilir.

Problemfk , bebeklere gaz yapan gidalar icin de ayni sey gecerli. Benim bebegime pirincin dokundugunu 6 ay sonra kesfettik oysaki pirinc en nadir alerjiye ya da hassasiyete sebep olan gidalar arasinda. Bu da deneyerek bulunabiliyor.

Ama www.hallpublications.com/title1_sample1.html sitesindeki tabloya fikir edinmek icin bakabilirsiniz. Maalesef ingilizce. Bu tablo Kuzey Amerikada yapilan arastirma sonuncu oradaki insanlarin en cok tepki gosterdigi gidalari siraliyor. En altta ki gidalar en guvenli olanlar. Ama dedigim gibi pirinc en guvenilir olan gidalardan olmasina karsin Alpe dokunuyor.

Kolay gelsin

...................................................................................................................................................................

Hiç yorum yok: