21 Temmuz 2007 Cumartesi

Anneanneyle sohbetler

Uc bes yasinda annemin eteklerinin dibinde baslayip ergenligin engebeli yollarina girene kadar suren , universite okumaya baba evinden temelli kopup Istanbula yerlesmeyle hepten ara verilen ana-kiz muhabbetlerimiz, annemle benim kendimizi bir anda Alpin emir erleri halinde bulmamizla gerisin geri basladi.



Arada; verilen onca yillik yasanmisliga ragmen muhabbet konularinin aynen biraktigimiz yerden devam etttigini fark edince sevineyim mi uzuleyim mi kestiremiyorum. Bes alti yaslarinda tekrar tekrar anlattirmaya doyamadigim teraneler, annemin bikip usanmadan cevapladigi ' anne ben nasil dogdum, babamla ilk nasil karsilastiniz, anneannemle dedem nasil tanismis, sen anneanneni gordun mu, babami gorur gormez sevdin mi' turunden ahret sorulari 32 yasimda hala balkon sefamiza cerez oluyor. Aradan gecen zamanda hikayelerdeki aciklari, birbirine uyusmayan detaylari yakalamakta ustalastigim icin annem daha sIk koseye sIkIsIyor.

Ozgurlugumu kazandigim universite yillarinda arkadaslarla sabahlara kadar king masalarinda edilen yaratici geyiklerin, final zamani girdigimiz kolektif kamplarda bos durup durup bi anda asiri yuklemeye gelince sulanan dimalarimizin urettigi ipe sapa gelmez yerlere yatiran diyaloglarin, ogrenci butcemiz elverdigince birkac yuz gram kuruyemis ve kopek oldurenle bezedigimiz masalarda sabahlattiran muhabbetlerin, ise guce karistiktan sonra tutunmak icin caba gosterdigimiz hayallerimizi cilalayip o hayallerin kirik dokuk parcalarini beraberce onardigimiz arkadas sohbetlerinin, Amerikada onca yilin ardindan gerisin geri basliyan ogrencilik yillarinda New York'un kenar kose bi Yahudi mahallesinde yapilan yerine gore cig kofteli biber dolmali kimi zaman karidesli sarapli ama hep caresizlikten mutevellit bol neseli paylasimlarin ardindan bir anda geri donulen ve balkonda anneye anlattirilan eski zaman masallari :

- 'Anne, Duzce'de deli Mucahit vardi, onlarin sulalede varmiydi baska sizofren'
- ' Ne yapican Bahaaar nerden cikardin Mucahiti simdi ?-
- ' Anne var miydi yok muydu ya cevap ver'
- ' Vardi, onlarin anneanne timarhanede olmustu, buyuk kizlari (ahsap evde ) gozunu yan odadaki delige devsirir gunboyu bizi seyrederdi, teyzeleri .........'

muhabbete gonulsuz giren annem kendini kaptirip ta Mucahitin yedi ceddinin akil sagligini bi solukta degerlendirene kadar bu mesele bizi oyalar, bu aralar yavas yavas konusmayi ogrenmeye calisan Alp te bir sure bi anneme bi bana bakip konuya hakim olmaya calistiktan sonra bizim hizimiza yetisemeyip oyuncaklarina geri doner.

Bu muhabbetler henuz balkona tasinmamisken, Alp kucagimda ben caresizce bu cocuk ne zaman rahatliyacak diye evde kivrana kivrana dort dolanirken annem kendisine gunde bes on kez yoneltilen ayni soruyu, kitaplarda hic de dogru cikmayan bir o kadar da ruhsuz olan 'uc bes vakte kadar ' ibarelerinden farkli cevaplardi hep .' Mama sandalyesi gelince'. Ona otuz kusur sene onceki hatiralariyla harmanlanan annelik tecrubesi oyle buyuruyordu cunku. Annemin dedigi cikti. Alpin bir mama sandalyesi var bir suredir yuzunu eksite eksite onune sunulan katilari didikliyor sandalyesinde. Biz de o artik bayagi rahatladigi icin balkonda eski defterleri bikip usanmadan geri aciyoruz annemle.

4 yorum:

sec dedi ki...

ben hatırlıyom mucahit i

dreamer dedi ki...

sen de nerden pirtladin ?

sec dedi ki...

biri seni gozetli :)

dreamer dedi ki...

:)

ne gusel