2 Ağustos 2007 Perşembe

Ara cozumler...

Dun Alpin ilk arkadasi, Deniz Hanim'in annesi ilk kez isbasi yapti Denizle gecirdigi 5.5 ayin ardindan. Deniz iyidir eminim, cunku annesinin gorur gormez icinin isindigi, Denize onun gozunun onunde cok iyi bakan Sona teyzesiyle gecirdi gun ici saatleri. Bebekler farkli kosullara bizim tahmin ettigimizden cok daha hizli ve rahat adapte olabiliyorlarmis. Dogrudur inanirim...

Ben daha cok anneyi merak ettim. Ara cozumun henuz bulunmadigi bu ulkede yillarca hayalini kurup anne olduktan sonra ya apar topar ise donmek zorunda kalan ya da bir daha istese de geri donup donemeyecegini bilemeden ise bir sure ara verip bebegiyle kalan ama kendi gelecegiyle ilgili bir o kadar belirsizlik yasayan butun anneleri. Turkiye'de bu ikilemde kalan, yeni sorumluluklardan dolayi daha az maasa razi olup daha esnek calisma saatlerine ihtiyac duyan bunca kalifiye kadin varken neden onlara ve isverene de uygun ara cozumler*** bulunmaz da "ya hep ya hic , ya simdi ya kimbilir ne zaman " dayatmasini gogusler kadinlar ?


****Hemen ' bizde olmaz oyle sey bu nufusla, issizlikle - gibi binbir bahaneyle- cok zor ' deyip bi kenara atmamak lazim. Bunu yapabilen ulkeler var, Macaristan'da mesela anneler uzun dogum izinlerini kullandiktan sonra isterlerse 1-2 yil ucretsiz izne cikabiliyorlar . Geri donmeyi istediklerinde - belirli bir sure zarfinda- yerlerini kaybetmeden. Arada o kadinlarin yeri tampon elemanlarla dolduruluyor. Hemen olmaz dememek lazim, ustune dusunmek, oldurmak lazim. Bu sadece bir ornek, bircok yolu yordami vardir bu cikmazdan kurtulmanin.

2 yorum:

jülide dedi ki...

iyileşmek ne kelime, daha da kötüleşiyo! bizim şirkette günlük 1,5 saatlik süt izinlerini haftada 1 gün olarak alabiliyordun...Şimdi malesef vermiyorlar! IK bu uygulamaya başlamak için benim hamileliğimi beklemiş herhalde!

dreamer dedi ki...

alpim son uc gunde yine kotulesti sesim solugum cok cikamiyor ondan
nasil gidiyor is-annelik? Deniz nasil sen nasilsin ?